W dzisiejszych czasach ludzie coraz rzadziej palą w kuchniach tradycyjnych. Jednak na wsiach polskich to zjawisko ma jeszcze miejsce. Węgiel w workach jest przywożony do gospodarstw wiejskich i jest składowany najczęściej w piwnicy albo specjalnym pomieszczeniu gospodarczym. Codziennie szczególnie w okresie zimowych musi być palone, aby było ciepło. Gospodynie domowe, które mają jeszcze kuchnie opalane węglem muszą nauczyć się panować nad ogniem. Wbrew pozorom gotowanie na takim sprzęcie nie jest proste. Po dołożeniu do kuchni pojawia się gwałtowny żar i trzeba uważać aby potrawa się nie przypaliła. Po pewnym czasie ogień się normuje. Ten moment jest niezwykle istotny. Zagapienie się może być kosztowne w skutkach. Węgiel w workach jest praktyczny. Po pierwsze można się zorientować na ile wystarcza jeden worek. Po tym można określić ile trzeba było kupić węgla, aby wystarczyło go na całą zimę.